Dat China niet meer aan de modernste chips en machines daarvoor kan komen, wat de IT sector in land keihard raakt, was vorige week al op ITchannelPRO te lezen. De nieuwste Amerikaanse sancties gaan echter nog een stap verder en waartoe dat leidt hebben de Britse telecom bedrijven al van de eigen regering te horen gekregen.
Inmiddels heeft het al in alle kranten gestaan. De levering van moderne chips aan China is verboden. Amerikaanse burgers en bedrijven mogen ook op geen enkele manier meer op dat vlak werken voor Chinese opdrachtgevers. Dat betekent dan van de ene op de andere dag bedrijven delen van de omzet zien wegvallen. Als we de pers mogen geloven sluiten Amerikaanse toeleveranciers de vestigingen in China. Dan weten ze tenminste zeker dat het personeel met een Amerikaans paspoort geen problemen met Washington krijgt.
Deze set met nieuwe maatregelen en de directe gevolgen lijken los te staan van de bestaande problemen die de bekende Chinese toeleveranciers van telecombedrijven hebben. Die bedrijven, iedereen weet om welke spelers het gaat, mogen geen 4G en vooral 5G infra meer leveren. Bedrijven die in de core wel hardware van deze aanbieders hebben, moeten dat verwijderen. Dat is niet alleen in Amerika het geval, ook in het Verenigd Koninkrijk (en andere landen) geldt die eis.
Nieuw argument: onderhoud
De Britse marktpartijen hebben vorige week te horen gekregen dat het besluit tot het “opschonen” van de netwerken blijft staan, het wordt alleen iets uitgesteld. Iets meer tijd, wil niet zeggen dat de telco’s daardoor minder zorgen hebben. Londen heeft namelijk een nieuwe reden gegeven voor verwijderen van die hardware. Kort gezegd komt het er op neer dat deze hardware is geleverd door partijen die geen toegang meer hebben tot de nieuwste technieken. Daardoor kunnen ze onmogelijk de integriteit en veiligheid van de geleverde en te onderhouden infra garanderen.
Deze combinatie van argumenten is dus voor het eerste in Londen vernomen. We kunnen er echter van uitgaan dat dit ook voor andere landen gaat gelden. En daar zal het niet bij blijven. Menig vendor zal zich moeten gaan afvragen of hij nog wel in staat is gedurende de levensduur van de door hem geleverde hardware het onderhoud te verrichten. De kans is daarbij groot dat bepaalde klanten daar zelf eerder over beginnen dan hem lief is. Wat dat betreft is de impact van de nieuwe Executive Order op alles met IT uit China nog veel groter dan aanvankelijk gedacht.